Rajskie jabłuszko

Mało kto wie, że istnieje takie piękne drzewko. Rajskie jabłuszko się zwie.
Moje drzewko kwitnie w formie białych kwiatków. Drzewo i podczas kwitnienia i jesienią wygląda bardzo atrakcyjnie. Jabłuszka dojrzewają jesienią. Można z nich robić jabłka w syropie do ciast i deserów bądź nalewki.


Rajskie jabłuszka w syropie

1,5 kg rajskich jabłuszek
1 kg cukru
2 szklanki wody
sok z 0,5 cytryny

Jabłuszka należy wypłukać i osuszyć, zostawiając ogonki, ponakłuwać wykałaczką. Gotujemy w garnku na małym ogniu wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Kiedy cukier się rozpuści i powstały lukier zacznie się delikatnie gotować, wrzucamy jabłuszka. Gotujemy je około 10 minut. Jabłuszka przekładamy do słoików, a gorącym syropem zalewamy owoce. Zakręcamy.



A na blogu Book & Cooking umieszczono przepis na nalewkę z rajskich owoców.
Jeszcze nie robiłam. To wyzwanie na następny rok. A Maja w ogrodzie przygotowała film o rajskich jabłuszkach.


Udanej niedzieli :)

1 komentarz:

Dziękuję za zainteresowanie się moim blogiem ;)

Copyright © 2016 Ogród przydomowy - blog ogrodniczy , Blogger