Historia warzyw w Polsce
Warzywa są kwintesencją uprawy mojego ogrodu. To im poświęcam najwięcej uwagi. Począwszy od wyboru odpowiednich nasion, przez uprawę, po sposoby na wykorzystanie w kuchni. Warzywa są pyszne, te uprawiane własnoręcznie - niezwykle soczyste i świeżutkie. O tym jak trafiły na nasz stół przeczytasz w dzisiejszym artykule. Zapraszam na post o historii warzyw w Polsce.

Pochodzenie słowa warzywo
Nazwa warzywo pochodzi od słowa warzyć (doprowadzać do wrzenia), a od niego wywodzą się inne określenia, np. warzywnia - pomieszczenie na zimowe przechowywanie warzyw, warzywnik - miejsce, gdzie uprawia się warzywa, czy warzywnictwo - nauka o ich uprawie. Synonimem słowa warzywo jest jarzyna i ono odnosi się do warzyw wysiewanych wiosną, jako jare. Natomiast włoszczyzna oznacza warzywa przywiezione z Włoch.
Historia warzyw w Polsce
![]() |
Źródło: Warzywa wędrują za człowiekiem, Kuźmiński B., Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza, Warszawa 1975, s.20. |
![]() |
Źródło: Ogrodnik Polski, 1880, Nr 5, s.109. |
![]() |
Źródło: Ogrodnik Polski, 1880, Nr 2, s.35-37. |

Co Ciekawe gorący koński nawóz w dawnej Polsce nie był wykorzystywany tylko w agronomii - stosowało się go także w medycynie do ogrzewania specyfików (kolba czy słoik umieszczony w nawozie końskim), aby przyspieszyć ekstrakcję związków bioaktywnych z surowców leczniczych. Świetny artykuł!
OdpowiedzUsuńDziękuję za ciekawostkę. Az sobie poczytam o tym :)
UsuńBardzo miły artykuł. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny artykuł, zawsze fajnie się czegoś nowego dowiedzieć o roślinach. Historia mimo wszystko też jest ważna. Super!
OdpowiedzUsuńArtykuł bardzo pouczający. Fajnie, że można się dowiedzieć czegoś ciekawego. Cieszę się, że są to warzywa, bo mam ogródek, więc mogę trochę poszerzyć swoją wiedzę.
OdpowiedzUsuń