Historia warzyw w Polsce
Warzywa są kwintesencją uprawy mojego ogrodu. To im poświęcam najwięcej uwagi. Począwszy od wyboru odpowiednich nasion, przez uprawę, po sposoby na wykorzystanie w kuchni. Warzywa są pyszne, te uprawiane własnoręcznie - niezwykle soczyste i świeżutkie. O tym jak trafiły na nasz stół przeczytasz w dzisiejszym artykule. Zapraszam na post o historii warzyw w Polsce.

Pochodzenie słowa warzywo
Nazwa warzywo pochodzi od słowa warzyć (doprowadzać do wrzenia), a od niego wywodzą się inne określenia, np. warzywnia - pomieszczenie na zimowe przechowywanie warzyw, warzywnik - miejsce, gdzie uprawia się warzywa, czy warzywnictwo - nauka o ich uprawie. Synonimem słowa warzywo jest jarzyna i ono odnosi się do warzyw wysiewanych wiosną, jako jare. Natomiast włoszczyzna oznacza warzywa przywiezione z Włoch.
Historia warzyw w Polsce
![]() |
Źródło: Warzywa wędrują za człowiekiem, Kuźmiński B., Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza, Warszawa 1975, s.20. |
![]() |
Źródło: Ogrodnik Polski, 1880, Nr 5, s.109. |
![]() |
Źródło: Ogrodnik Polski, 1880, Nr 2, s.35-37. |

Co Ciekawe gorący koński nawóz w dawnej Polsce nie był wykorzystywany tylko w agronomii - stosowało się go także w medycynie do ogrzewania specyfików (kolba czy słoik umieszczony w nawozie końskim), aby przyspieszyć ekstrakcję związków bioaktywnych z surowców leczniczych. Świetny artykuł!
OdpowiedzUsuńDziękuję za ciekawostkę. Az sobie poczytam o tym :)
UsuńBardzo miły artykuł. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńNice Post. For New Sweepstakes & Contest join offersweepstakes
OdpowiedzUsuń