Nawadnienie warzyw

Na jakość i ilość plonów wpływa światło, temperatura, dostępność składników mineralnych oraz woda biorąca udział w wielu procesach życiowych roślin. Ze względu na swoją budowę warzywa mają dość duże wymagania wodne, dlatego ważne jest kiedy i ile wody otrzymają. W tym poście dowiesz się jak nawadniać rośliny.

ogród przydomowy, nadawnianie warzyw, nawadnianie roślin, podlewanie roślin, podlewanie warzyw

Jak wiadomo deszcz jest najbardziej naturalnym źródłem wody, ale ilość i rozkład opadów jest zmienna. W takim przypadku trzeba dodatkowo nawadniać rośliny, szczególnie w okresach jej zwiększonego zapotrzebowania. Oczywiście uprawę pod osłonami trzeba podlewać regularnie.


ZAPOTRZEBOWANIE ROŚLIN NA WODĘ 


Warzywa można podzielić na 4 grupy pod względem zapotrzebowania na wodę:
  • bardzo wymagające - ogórek, seler, kalafior, brokuł, sałata, rzodkiewka, kalarepa, kapusta wczesna i pekińska
  • wymagające - warzywa cebulowe, kapusta późna i brukselska, papryka, pomidor karłowy, fasola szparagowa, ziemniak wczesny
  • o średnich wymaganiach - groszek, jarmuż, marchew, pietruszka, chrzan, dynia
  • o małych wymaganiach - pomidor wysoki, szparagi, buraki ćwikłowe

Warzywa można też podzielić pod względem głębokości systemu korzeniowego:
  • płytki - np. sałata, rzodkiewka, szpinak, rzeżucha, inne warzywa o krótkim okresie wegetacyjnym
  • średni - większość warzyw, truskawki
  • głęboki - byliny, krzewy, drzewa

Fazy wzrostu rośliny

 

Zapotrzebowanie roślin na wodę uzależnione jest od jej fazy wzrostu. Warzywa z siewu potrzebują wilgotnej gleby podczas kiełkowania i wschodów, a z rozsady - po posadzeniu i w trakcie przyjmowania się roślin. Podczas suchej wiosny należy regularnie podlewać zraszaczami zasiewy warzyw długo wschodzących. Wysiane nasiona mogą zginąć, jeśli wyschną, zanim zdążą wykiełkować.
W pierwszej fazie wzrostu zasiewy i nowo posadzoną rozsadę należy podlewać obficie, by roślina szukając wody głębiej dobrze się ukorzeniła i wykształciła prawidłowy system korzeniowy. Rozsadę lepiej nawadniać rzadziej, ale dostatnio. Podlewanie jej małą ilością wody stymuluje warzywa do wytwarzania zbyt płytkich systemów korzeniowych, wrażliwych na suszę, bo wierzchnia warstwa gleby jest zawsze wystawiona na intensywne działanie promieni słonecznych i osuszające wiatry. Głębokie podlewanie daje stałe źródło wilgoci korzeniom sięgającym głęboko. Warzywa w tej fazie potrzebują 10-15 l wody/m2.
W drugiej fazie wzrostu (intensywnego przyrostu masy) przypada bardzo duże zapotrzebowanie na wodę. Dostarczenie odpowiedniej jej ilości wpływa na wysokość uzyskanych plonów. Podlewanie jest konieczne podczas braku opadów. Warzywa najczęściej wymagają ok. 20mm opadu, czyli 20 l/m2, co zapewnia nawilżenie warstwy gleby na głębokość 20cm, gdzie znajduje się najwięcej korzeni.

Okresy największego zapotrzebowania na wodę ważniejszych gatunków warzyw
ogród przydomowy, nadawnianie warzyw, nawadnianie roślin, podlewanie roślin, podlewanie warzyw
źródło: Sekrety warzyw, Sikora E., wydawnictwo działkowiec, Warszawa 2001, s. 40.


Czynniki wpływające na ilość dostępnej wody dla roślin 

 

Ilość wody dostępnej dla roślin zależy od wielu czynników: gleby, pory roku, nasłonecznienia, zachmurzenia, wiatru, temp i długości dnia.
W glebach lekkich woda szybciej się przemieszcza niż w cięższych, dlatego należy rośliny podlewać częściej i większymi dawkami. Przy pogodzie wietrznej i słonecznej szybciej też wyparowuje i jej straty są duże, dlatego latem należy podlewać warzywa w godzinach popołudniowych lub wieczornych. Ogórków nie powinno nawadniać się popołudniami, ponieważ są wrażliwe na zmiany temperatury powietrza i gleby, a pomidorów i selerów - wieczorami, by zapobiec rozwojowi chorób. Pod osłonami przeważnie nawadnia się rośliny rano, by w trakcie zwiększenia wilgotności powietrza móc je przewietrzyć w ciągu dnia. Nie należy moczyć liści pomidorów, sałaty i ogórków, bo sprzyja to rozwojowi chorób grzybowych. Warzywa ciepłolubne dobrze reagują na wodę o temperaturze otoczenia. Podlewanie dyniowatych zimną wodą jest szkodliwe, np. ogórki reagują więdnięciem, zrzucają kwiaty, a nawet małe zawiązki owoców. Małe rośliny podlewamy delikatnie konewką z sitkiem, a świeżo posadzoną rozsadę punktowo bez sitka w pobliżu korzeni. W miejscu sadzenia woda powinna przesiąknąć do głębszych warstw gleby. Do nawadniania można też używać zraszaczy, które wydatkują 6-8mm wody/1h oraz mini zraszaczy. Najbardziej ekonomiczne jest jednak nawadnianie podsiąkowe, polegające na powolnym i systematycznym podlewaniu systemu korzeniowego. Stworzenie kropelkowego systemu nawadniania nie należy do trudnych. W centrach ogrodniczych, marketach budowlanych, szkółkach, czy w internecie można kupić zestawy zawierające wszystkie potrzebne części oraz instrukcję złożenia i zainstalowania w ogrodzie.


Wpływ wody na rozwój roślin



Zaspokojenie warzyw na wodę poprawia ich zdrowotność, np. wystąpienie suchej zgnilizny wierzchołkowej u pomidorów. Jej brak powoduje nie tylko marny plon, ale zwiększa też ryzyko żerowania owadów ma roślinach, np. pchełki ziemne zagrażają rzodkiewkom, gąsienice bielinka - warzywom kapustnym, a mszyce bobowi i burakom ćwikłowym. Susza powoduje również gorzki smak niektórych warzyw, np. ogórków.


ZAPOBIEGANIE UTRATY WODY Z GLEBY


Płytkie spulchnianie gleby motyką, norkrosem lub gracą zapobiega zaskorupianiu się wierzchniej warstwy gleby, a tym samym nadmiernemu wyparowywaniu wody. Dzięki temu podczas podlewania wnika ona do głębszych warstw. Ta czynność niszczy także wschodzące chwasty. Przy dużych opadach deszczu spulchnianie wykonuje się dopiero, gdy gleba się nie rozmazuje. Ziemia nasiąknięta wodą wymaga przewietrzenia. Można wykopać rowki odprowadzające wodę lub lekko przekopać ją widłami amerykańskimi, dodając trochę żwiru. Można też przejść parę razy między zagonami w butach z podkładkami z nabitymi kolcami - stosowanych przy napowietrzaniu trawnika.
Zapobieganiu utraty wody z gleby pomaga także ściółkowanie, utrzymując jej równomierną wilgotność i ograniczając parowanie. Otoczona naturalną ściółką roślina rośnie w chłodnej, wilgotnej, dobrze napowietrzonej przez dżdżownice ziemi. Natomiast roślina bez ściółkowania rośnie  w gorącej, suchej i zbitej ziemi. Nie będzie dobrze się rozwijać dlatego, że rosnące w pobliżu chwasty kradną jej składniki odżywcze i wilgoć (spójrz na poniższą grafikę).

Wpływ ściółkowania na budowę systemu korzeniowego

ogród przydomowy, nadawnianie warzyw, nawadnianie roślin, podlewanie roślin, podlewanie warzyw
Źródło: Tudor-Erler C., Oszczędny ogrodnik, Grupa Wydawnicza Bertelsmann Media, Warszawa 2001, s. 138.

 

 DESZCZOWANIE ROŚLIN


Deszczowanie roślin ma wiele zalet. Jedną z nich jest ochrona roślin przed krótkotrwałymi spadkami temperatury do -5st. C. Warzywa podlewa się przed spodziewanymi przymrozkami, by zamarzająca woda oddawała tzw. utajone ciepło zamarzania. Deszczowanie może być też pomocne przy upałach sięgających ponad 30st. C, które powodują zachwianie bilansu wodnego roślin, co prowadzi, np. do opadania kwiatów i zawiązków warzyw. Rośliny schładza się zraszaniem ich przez 15 minut, co spowoduje spadek temperatury o kilka stopni. Trzeba tu jednak zachować ostrożność, by roślin nie popatrzyć.


Czy ten artykuł jest dla Ciebie pomocny?


ogród przydomowy, nadawnianie warzyw, nawadnianie roślin, podlewanie roślin, podlewanie warzyw

zdjęcie sklepu

Ogrodniczy sklep internetowy

Sprawdzone artykuły ogrodnicze

strzałka do sklepu


2 komentarze:

  1. Kto by pomyślał, że pomidory karłowe wymagają więcej wody od tych wysokich. Właśnie sobie zdałem sprawę, że za mało podlewałem swoje pomidory w okresie kwitnienia i mogły zrzucić trochę kwiatów.

    OdpowiedzUsuń

* PAMIĘTAJ, ZOSTAWIAJĄC KOMENTARZ, ZGADZASZ SIĘ NA PRZETWARZANIE SWOICH DANYCH OSOBOWYCH. *

Copyright © 2016 Ogród przydomowy - blog ogrodniczy, uprawa warzywnika , Blogger, Pozycjonowanie strony: VD.pl